Thursday, February 01, 2007

 

Bağışlama ve bağışlama vaadi 5 Şubat Pazartesi Hürses Gazetesi

Bağışlama ve bağışlama vaadi
Borçlar Yasası ‘’Bağışlama akdini’’ hayatta olan kimseler arasında yapılan ve diğerine karşılıksız olarak bir malın tamamını veya bir kısmını temlik eden bir tasarruf olarak tanımlıyor.Uygulamada ‘’bağışlama’’ olgusunun zaman zaman aile içinde haksızlıklara ve huzursuzluklara neden olduğuna tanık oluyoruz. Yaşlı ebeveynler kendilerine yakın ilgi gösteren, sağlıklarıyla ve ihtiyaçlarıyla ilgilenen çocuklarına bağışta bulunuyorlar. Bazen ebeveynin ölümünden sonra acı gerçeği öğrenen diğer evlatlar ya mahkeme koridorlarında iptal davasıyla boğuşuyorlar ya da anne babalarıyla ilgili anıları unutmak için iç dünyalarıyla savaşıyorlar.
Uygulamada davalar çoğunlukla, bağışlayanın bağışlama akdi sırasında medeni hakları kullanma ehliyetinin olmadığı yönünde iddialarla başlatılıyor. Medeni yasanın 235. maddesi ‘’ Bağışlamaya Ehliyet’’ başlığıyla düzenlenmiş ve bağışlamanın hukuken geçerli olabilmesi için medeni hakları kullanma ehliyeti olan bir kişi tarafından yapılmış olması şartı aranıyor. Bu hükmün yanı sıra 236. madde de ‘’Bağışlamayı Kabul ‘’ başlığıyla düzenlenmiştir ve bağışın hukuken geçerli olabilmesi için ‘’kabul’’ün önemi belirtiliyor. Sonuç olarak anne baba istediği evladına onun kabulü olmadan bağış yapamıyor. Ömrünü anne babasına hasreden ve karşılığında değil bağış hiçbir ayrıcalık kabul etmeyen değerli insanlar tanıdım…
Bağışlama akdinin yanı sıra uygulamada bağışlama vaadine de rastlıyoruz. Bağışlama vaadi ilerideki bir tarihte bir malı bağışlamayı taahhüt niteliğinde bir ön akit. Bağışlama vaadi sözleşmelerinin hukuken geçerli olabilmesi için noterler tarafından düzenlenmesi gerekiyor. Noter tarafından tanzim edilmiş bu sözleşmelerin İstem halinde ilgili tapu kütüğünün şerhler sütununa şerh edilmesi mümkün. Gayrimenkul satış vaadini her iki taraf da tapuya şerh ettirebildiği halde, bağışlama vaadi konusunda açık yetki olmadığı zaman gayrimenkul malikinin şerh isteminde bulunması veya bağışlama vaadi sözleşmesinde lehine bağış yapılana şerh ettirebilme yetkisinin verilmiş olması şartı aranıyor.Bağışlama vaadinin tapuya şerhi için tapu sicil müdürlüğüne başvurulduğu zaman noterce düzenlenmiş gayrimenkul bağışlama vaadi sözleşmesinin aslı,istemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu ile bir adet vesikalık fotoğrafı, İstem vekaleten yapılıyorsa vekaletnamenin sunulması şartı aranıyor. Bağış vaadi sözleşmesinin tapu siciline şerhi sırasında 492 sayılı Harçlar Kanununa göre, belirlenen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmaması gerekiyor, aksi halde aradaki farkın Vergi Usul Kanunu’ na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunda Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından uyarıda bulunuluyor.Bağışlama ve bağışlama vaadinin her zaman kardeşliğe, dostluğa ve sevgiye zarar vermeden hukukun farklı boyutlarında kullanılması gerek.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?