Saturday, December 16, 2006

 

AVUKATLIK SINAVI KALDIRILMALI MI ?

25 Kasım 2006 Hürses av. Şule Eyüpgiller
Avukatlık Kanunu'nun 3 üncü maddesinde; 02/05/2001 tarihinde değişiklik yapılmış “ avukatlığa kabul için Avukatlık sınavını başarmış olma” şartı getirilmişti. Daha sonra 10/05/2002 tarihinde yürürlüğe giren 4765 sayılı kanunun 1 inci maddesi avukatlık sınavının 10/05/2001 tarihinden sonra hukuk fakültelerine kaydolanlar için geçerli olacağı yasa gereği olarak ortaya çıkmıştı. Bu durumda, 10/05/2001 tarihinden sonra hukuk fakültesine kaydolup mezun olan ve avukatlık stajına başlayanların, avukatlığa kabul edilebilmek için staj bitim belgesi aldıktan sonra bu sınava girip başarılı olmak zorundaydılar.
Türkiye Barolar Birliği'nce, Avukatlık Kanunu'nun 28 nci maddesine göre sınavı fiilen gerçekleştirecek olan ÖSYM ile yapılan görüşmeler ve birlikte sürdürülen teknik çalışmalar sonuçlandırılmış Avukatlık Sınav Yönetmeliği'nin 6 ncı maddesi uyarınca Aralık ayında sınav yapılmak üzere protokol imzalanmıştı.




Geçtiğimiz günlerde Meclis Adalet Komisyonu, staj sonrasında yapılacak avukatlık sınavının uygulanmadan kaldırılmasına ilişkin kanun teklifini benimsedi. Adalet Komisyonu, staj başlangıcına alınması için Avukatlık Kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi üzerinde alt komisyon tarafından hazırlanan rapor ile avukatlık sınavının kaldırılmasına ilişkin diğer bir teklifi birleştirerek görüştü.

Meclis’in CHP'li üyeleri , avukatlık sınavının kaldırılmasına karşı çıktılar. AKP'li milletvekilleri ise sınavın, avukatlık mesleğinin itibarını artırmayacağını, iyi hukukçu yetiştirilmesine katkı sağlamayacağını savundular.. Mevcut düzenlemeye karşı olanlar ise ''Bu sınavla hukukçulara itibar mı vereceksiniz?'' diyerek, stajla ilgili Avrupa standartlarında farklı bir düzenleme yapılmasının yerinde olacağını, sınavın avukatlık mesleğine katkı sağlamayacağını ileri sürüyorlar. ''Bir sınavla hiç kimse tam hukukçu olmaz'' diyerek yeni düzenlemeye destek veren milletvekilleri, temelde hukuk eğitiminin tartışılmasını öneriyorlar.

TBMM’deki görüşmelerden sonra, avukatlık mesleğine kabul edilebilmek için staj sonrası yapılacak avukatlık sınavında başarılı olma şartının kaldırılmasını öngören kanun teklifi benimsendi. Adalet Komisyonunun benimsediği kanun teklifinin, Genel Kurulda kabul edilmesi ve yasanın, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda, hazırlıkları tamamlanan sınav yapılmayacak.
Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, avukatlık sınavının kaldırılmasının tarihi bir hata olacağı görüşünde olduğunu açıkladı. Avukatlık mesleğinin itibar kaybettiğini, disiplin suçlarında artış olduğunu anlatan Özok, sınavın çözüm olmadığını ancak bir yerden başlanması gerektiğini kaydetti. Düzenlemeye karşı olduklarını belirten Özok, 23 Aralık'ta yapılacak sınavla ilgili yeni düzenleme yapmanın, halk tabiriyle ''pişmiş aşa su katma'' anlamına geleceğini belirtti. Özok, avukatlık mesleği açısından olumsuz bir karar alındığını ifade ederek, ''Teklifin yasalaşması, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı açısından çok büyük bir eksiklik yaratacaktır'' dedi.
Barolar Birliği’nin görüşlerine katılıyoruz. Gelişmiş ülkelerin hemen tümünde görülen, Avrupa Birliği müktesebatında da bulunan, mesleğe başlangıç sınavları, kamuya hizmet veren mesleklerin kalitesinin yüksek tutulmasını sağlıyor. Ülkemizde de örneğin muhasebe mesleğinde, sınav sistemi yıllardır uygulanıyor ve yarar sağlıyor.
Beş yıl önce çıkan bir yasanın ‘’son dakikada’’ uygulamadan kaldırılmasını mevzuatımızın ‘’yaz boz’’ tahtasına dönüştürülmesini desteklemek mümkün değil. Avrupa ülkelerindeki meslek standartlarına yaklaşabilmek için sınav sisteminden kaçmak değil, bu sistemi uygulamak ve geliştirmek zorundayız.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?