Saturday, December 16, 2006

 

AVUKATLIK MESLEĞİNDE SORUMLULUK SİGORTASI

2 Aralık 2006 Hürses Av.Şule Eyüpgiller
Dava sürecinde yapılabilecek hatalara karşı avukatları ve üçüncü şahısları garanti altına alan mesleki sorumluluk sigortaları gelişmiş ülkelerde zorunlu. AB sürecindeki Türkiye’de de gündeme gelecek olan hukuki meslek sigortası ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

ABD ve Avrupa'da bir baroya kayıtlı bulunan avukatların tümü sorumluluk sigorta poliçesine sahip, sorumluluk sigortası olmayan avukatın davalara girmesine izin verilmiyor. Ülkemizde de Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde avukatların bu poliçeye sahip olması gerekecek. Şu anda Türkiye'de avukatların sadece yüzde 1'i mesleki sorumluluk sigortasına sahip; halen avukat mesleki sorumluluk sigortaları sadece uluslararası sigorta broker şirketlerinden talep edilebiliyor. Ancak yurtdışı bağlantılı şirketlerle çalışan büyük hukuk firmaları bu sigortayı alıyorlar.Avukat mesleki sorumluluk sigortaları, poliçenin yürürlükte olduğu sürece olabilecek tüm yasal problemleri kapsıyor. Avukat davayı delillere göre değil de yanlış kanılarla yürütürse ya da belli konuları ihmal ederse zarara uğrayan müvekkil, avukatı hakkında bir dava açabiliyor. Dava sonucu avukat hatalı bulunursa, sorumluluk poliçesi devreye giriyor ve avukatın zararını karşılanıyor. Üstelik sadece sadece müvekkiller değil görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle baro ve hükümetler de dava açabiliyor.Açılan dava sonucunda avukatın bilerek adaleti yanılttığı, görevini kötüye kullandığı ortaya çıkarsa sigorta şirketi zararı ödemiyor. Aynı şekilde dolandırıcılık ve sahtekarlığa karıştığı saptanırsa da avukat teminat dışında kalıyor.
Gelişmiş ülkelerde bu alanda ödenen tazminatlar belirli olduğu için primler daha kolay hesaplanıyor, ancak Türkiye'de benzer vakalar bulunmadığı için bu tür primlerin belirlenmesinde de zorluklar yaşanıyor. Yapılan araştırmalara göre de, bu alanda son yıllarda dünyada primler hızla yükseliyor. Öyle ki son iki yılda bazı hukuk alanlarında risk çok arttığından, bu konuda çalışan avukatlardan yüzde 400 e kadar daha fazla prim talep ediliyor.
Avukatlar şu an için Türkiye'de hiçbir müşterileri bu sigortayı şart koşmadığı için prim ödemek istemiyorlarlar. Hukuki sorumluluk sigortalarının alınmamasındaki bir diğer neden ise, Türk hukuk sisteminde avukatların hatalarına verilen cezaların çok düşük miktarlarda olması.Avrupa Barolar Konseyi (CCBE)'nin sorumluluk sigortaları konusunda asgari limitler belirledi ve 700 bin Avrupalı avukatı bünyesinde toplayan CCBE, tüm Avrupa’da görev yapma yetkisi olan kendisine bağlı avukatların her hasar için 100 bin Euro olmak üzere yıllık en az 200 bin Euro asgari teminatla sigortalı olması gerektiği kararına vardı. Tabii isteyen ve ihtiyaç duyan avukatlar için bu teminat limitinin çok çok üstüne çıkmak da mümkün.
Hukuki mesleki sorumluluk sigortalarında primler, avukatların hangi alanlarda davalara baktığına göre belirleniyor, yani örneğin boşanma davaları ile ilgilenen bir avukat ile ticaret hukukunda faaliyet gösteren farklı maliyete katlanıyor. Sigorta yapılırken avukatın aldığı davaların büyüklük ve gelirlerine, hangi ülkelerde faaliyet gösterdiğine ve siciline bakılarak, daha önce davalarında hata yapıp yapmadığı da incelenerek karar veriliyor. Primler dava büyüklüklerine, alanlarına ve faaliyet gösterilen ülkelere göre çok değişiklik gösterebiliyor.

Kısaca belirtmek gerekirse, maddi bir yük getirmesine karşılık bu poliçeler de diğer sigorta türleri gibi , hem avukatların, hem de müvekkillerin rahat uyumasını sağlıyor.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?