Tuesday, September 12, 2006

 

YENİ ADLİ YILA GİRERKEN

Huürses 7 Eylül 2006 Av. Şule Eyüpgiller
Otuz altı gün süren “adli tatil” dün sona erdi. Hızla değişen ekonomik, siyasal, sosyal ve teknolojik koşullar karşısında, toplumun ihtiyaçlarına artık cevap veremeyecek duruma gelmiş çok sayıdaki temel yasanın yenilenmesi ve değiştirilmesi ivedi sorunlar olarak sırada beklemektedir
Yeni adli yılda, temel yasalardaki gerekli değişiklikler ve yenilemeler yapılırken , hukukun üstünlüğüne, insan hak ve özgürlüklerine büyük ölçüde yer verilmesi, toplum olarak yargısal, sosyal, siyasal, ekonomik alanlardaki sorunları aşmamıza büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
Yargının önünün açıldığı, işsizliğin, yoksulluğun azaltılması için gerekli ve etkin önlemler alındığı bir adli yıl yaşamayı birey olarak hepimiz hak ediyoruz sanırım.
Türk Hukuk sistemine yön verecek bir çok yasa yıllardır gündemde olduğu halde bir türlü çıkarılamamıştır.Örneğin Bölge Adliye Mahkemeleri Kuruluş Yasası, eski ismiyle İstinaf Mahkemeleri Yasa Tasarısı 1932 yılından beri Hükümetlerin programlarına, yasama meclislerinin gündemine girdiği halde yasalaşamamıştır. Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulmasından da vazgeçilmiş değildir. Bu mahkemelerin kurulması yargılama sürecini kısaltacaktır. Bu ve bunun gibi önemli bir çok yasa tasarısının halen yasalaşmamış olması çağdaş hukuk anlayışı ve yargıya verilmesi gereken önemin verilmediğinin göstergesidir. Jean Jacgues Rousseau’nun dediği gibi ,”İyi yasalar daha iyilerin, kötüler de daha kötülerin yapılmasına sebep olur”. Bir an önce toplum ihtiyacını karşılayamayacak duruma düşen yasaların veya yasa hükümlerinin toplum gereksinmeleri göz önünde tutularak yenilenmeleri veya değiştirilmeleri gerekmektedir
Adalet hizmetinin gerçekleştirilmesinde yasalar kadar insan unsurunun da önemi büyüktür. Hukuk devletinin ve hukukun üstünlüğü ilkesinin gerçekleşmesi için sadece iyi yasaların yapılması yeterli değildir. Kötü uygulanan iyi yasa yerine, iyi uygulanan kötü yasa tercih edilmelidir. Gerçek adalete ancak yasaların doğru şekilde uygulanması ile ulaşılabilir. Bu da yasaları uygulayanların; bilgili, kültürlü ve hukuk nosyonu kazanmış iyi eğitilmiş seçkin insanlar olmasıyla mümkündür.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?