Tuesday, September 12, 2006

 

KAMU İHALE MEVZUATINDA TARAFLARIN EŞİTLİĞİ VE TAZMİNAT KONUSU

Hürses 11 Eylül 2006
Av.Şule Eyüpgiller
Kamu Sözleşmelerinin yönetiminde tarafların eşitliği ve muhtemel tazminatların hakça düzenlenmesi önem taşımaktadır . Oysa ülkemizin dev projelerinin sözleşmelerini düzenleyen kamu ihale mevzuatı, tarafların eşitliği ilkesine dayanmasına rağmen bir çok durumda taraflar arasında dengenen kamu lehine bozulması, yüklenicilerin şikayetlerine konu olmaktadır. Ayrıca mevzuatta sözleşme öncesi tazminatlar konusuna çok sınırlı olarak değinilmektedir. Kanun koyucu, tazminat konusunu Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nda işveren idareleri koruyucu şekilde düzenlemiştir. Oysa kamu ile yapılan özellikle yapım sözleşmelerinde tarafların eşitliği veya eşitsizliği konusu önem taşımaktadır.

Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu 4 üncü maddesinde “...kamu sözleşmelerinin tarafları, sözleşme hükümlerinin uygulanmasında eşit hak ve yükümlülüklere sahiptir. İhale dokümanı ve sözleşme hükümlerinde bu prensibe aykırı maddelere yer verilemez. Kanunun yorum ve uygulanmasında bu prensip gözönünde bulundurulur.” denilmiştir. Avrupa Birliği normları ve temel hukuk ilkelerinin gereği olan bu hüküm uygulamada , özellikle şartname ve sözleşmelerde yeterince gözetilememektedir. Örnek olarak Yapım İşleri Şartnamesinde işyerinin yükleniciye teslimi, gecikme olması halleri ve işin süresinin uzatılması durumlarında işveren idareler lehine düzenlemeler yapılmıştır. Oysa kamu ihale mevzuatının kaynağını oluşturan uluslararası FIDIC şartnamelerinde tarafların eşitliği ilkeleri gözetilmektedir.

Mevzuat, sözleşme sonrası tazminat gerektirebilecek durumları düzenlerken, ihale sürecinde, akdin tamamlanmasından önce doğabilecek kayıpların tazminini düzenlememiştir. Oysa sözleşmelerle ilgili olarak akdin kurulması öncesinde taraflar arasındaki görüşmelerdeki kusurlardan doğabilecek sorumluluklar gözardı edilmemelidir. Türk hukuk sistemi bu döneme ilişkin tazminat taleplerinin değerlendirilmesine uygundur. Ancak Kamu İhale Kanunu’nda bu konuların açıkca ve yeterince düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Avrupa Birliği direktifleri de bu yönde düzenlemeleri gerektirmektedir. Tazminatlarla ilgili yasal düzenlemelerle uyumlu ve açıklık getirici yönde Kamu İhale Kanunu’nda düzenlemeler yapılması gerekmektedir.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?